THE RADICAL REVIEW — WORKSHOP

The Last Supplement to the 'Whole Earth Catalog', 1971

Superstudio, 'Continuous Monument', 1968

Casabella, No. 367, July 1972, 'Radical design'





Μια πρωτοβουλία του Ctrl_Space Lab σε συνεργασία με το WORKSHOP-S Dionissis Sotovikis και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.)


Η σημερινή συνθήκη απαιτεί τη ριζική αναθεώρηση του ρόλου, των μέσων και των αξιών της αρχιτεκτονικής. Ιστορικά, η πρωτοπορία έχει εκφραστεί μέσα από «μικρά» και «μεγάλα» περιοδικά με ανάλογη περιορισμένη ή και διεθνή διανομή· αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει σήμερα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο συνολικά κυριαρχούνται από τη μαζικοδημοκρατική λογική του 'κλικαρίσματος' και του 'like'. The survival of the viralest. Τα ίδια τα σύμβολα της αλλοτινής πρωτοπορίας αναλώνονται σε μια αδιάκοπη διαδοχή σοκαριστικών εικόνων που δε σοκάρουν πλέον κανέναν.

H ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ έρχεται να εξετάσει τα ακόλουθα ερωτήματα: Τι απέγιναν τα αρχιτεκτονικά περιοδικά; Πώς θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν προκειμένου να μεταφέρουν αυτά τα χρήσιμα όσο και επικίνδυνα που δεν χωράνε σε ένα κλικ;

Με αφετηρία το πλούσιο αρχείο αρχιτεκτονικών περιοδικών της βιβλιοθήκης του Ctrl_Space Lab το εργαστήριο προτίθεται: > α. να διερευνήσει τα ριζοσπαστικά μηνύματα που διαπέρασαν τον αρχιτεκτονικό περιοδικό τύπο κατά την κρίσιμη περίοδο μετά το ’68. > β. να μελετήσει τις εκδοτικές πρακτικές, τις επικοινωνιακές τακτικές και τα μέσα της πρωτοπορίας στον περιοδικό τύπο. > γ. να συντάξει ιδέες για μια νέα ριζοσπαστική αρχιτεκτονική επιθεώρηση.

Το Πρόγραμμα του Εργαστηρίου περιλαμβάνει: Παρεμβάσεις-εισηγήσεις πάνω στο ιστορικό προηγούμενο αρχιτεκτονικών περιοδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. // Tutorials προγραμμάτων σχεδίασης, επεξεργασίας εικόνας και σελιδοποίησης. // Δύο ομαδικές ασκήσεις αναλυτικού και προτασιακού χαρακτήρα κατά σειρά με βάση το ιστορικό αρχειακό υλικό που θα διανεμηθεί στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες.

Tο εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στην εμβληματική Οικία-Εργαστήριο Σπητέρη (έργο του Αριστομένη Προβελέγγιου) και στο Ctrl_Space Lab στην Αθήνα την περίοδο 3 έως 7 Ιανουαρίου 2017.





Αίτηση Συμμετοχής:


Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε.





#TheRadicalReview





Επιστημονική Επιμέλεια:

Νίκος Πατσαβός
Γιώργος Ρυμενίδης
Βασίλης Τσεσμετζής





Προσκεκλημένοι:

Ethel Baraona Pohl — dpr-barcelona / Quaderns
René Boer — Failed Architecture
Arjen Oosterman — ARCHIS / VOLUME
Κωνσταντίνος Βασιλείου — Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Φοίβη Γιαννίση — Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ηλίας Κωνσταντόπουλος — Ε.Ι.Α., Πανεπιστήμιο Πατρών
Θανάσης Μουτσόπουλος — Πολυτεχνείο Κρήτης
Θανάσης Ρεντζής — Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Διονύσης Σοτοβίκης — Ε.Ι.Α., Workshop-S
Γιώργος Τζιρτζιλάκης — Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Παναγιώτης Τουρνικιώτης — Ε.Ι.Α., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο





Οργάνωση:
Ctrl_Space Lab





Υπο την αιγίδα:
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής





Υποστήριξη:
Atelier         Workshop-S / Dionisis Sotovikis